Osvrt PDF Print E-mail

Tabla dobrodošlicePROSLOV 19. SAMOSTALNOJ IZLOŽBI ZLATKA KOLAREKA , slikara naive

Na ognjištu Hlebinske naive, stasalo je nekoliko generacija sljedbenika ove vrste moderne Hrvatske likovne umjetnosti – poznate u svijetu kao izuzetan oblik i z v o r n o g "seljačkog" kazivanja. Većina ovih samoukih stvaralaca - zadržalo je zajednička obilježja u tematici i slikarskoj disciplini – slikanja na staklu, mada u novije vrijeme i platno kao osnova, sve više se koristi, a svi su izgradili svoj prepoznatljiv stil i rukopis. Jedan od istaknutih je, svakako i Zlatko Kolarek iz Hlebina – gdje do kasnih sati stvara u svom "Naive Art Atelieru".

Slavna imena Hrvatske naive Ivan i Josip Generalić, s kojima su u rodbinskoj vezi i Kolareki – snažno je utjecao, kako na mnoge slikare ovog žanra, tako i na Zlatka Kolarek i brata Željka. Zlatko je počeo slikati po uzoru na ustaljeni način – bojama na staklu, obrađujući idilične podravske teme i pokazujući, od samog početka posebnu nadarenost. Brzo se pokazao i dokazao, postaje član nekoliko likovnih udruga gdje učestvuje u brojnim izložbama, a kritika se pohvalno izražava o njegovom slikarstvu, pa je veći broj Kolarek-ovih slika u mnogim zbirkama, galerijama, i privatnim prostorima.

Slike ovog izvornog umjetnika zrače svojim šarmom, jer su kvalitetno obrađene i solidno opremljene, a umjetnički sklad zadržava našu pozornost i čuvstveni doživljaj... No, to bi bile samo vanjske osobine ovih djela, daleko je važnija inventivnost autora, koji svoj osjećaj prema svemu što je pod nebom Podravine, posebno Hlebina, sve ono tradicionalno, s ljubavlju, njeguje i o tome nam na svoj originalan način "priča". Zlatko Kolarek crpi tematiku iz neposredne okoline, bilo kao konkretne artefakte, bilo kao usmenu ostavštinu ili običaje. Tu su nepregledni pejzaži, često uz šumarke, meandre i grabe. U daljini se nazire bezbroj parcela omeđenim loptastim stabalcima koja se vizualno smanjuju i gube u beskonačnom horizontu. Iznad krajolika nebeskim svodom jezde bijeli, rjeđe rumeni oblaci. Visoko raslinje je u prednjem planu a međuprostor je ispunjen niskim biljem sa mnoštvom raznobojnih rožica i busenja trave. Hiže su domače, često drvene ili zidanice s niskim ovapnjenim zidovima, starim krovovima i malim oblokima. Ljudskoj figuri – Zlatko daje posebni značaj, bilo da su samo u prolazu, pri radu, ribolovu, običnim aktivnostima, zabavi; likovi su uvijek u kretanju, dosta usporenom s jednostavnim gestama.

Hlebine - uliceU samoj kompoziciji slike – figure zauzimaju centralno mjesto u prednjem planu. Često se pojavljuje zimska idila, jer zima i jeste bila vrijeme manjih poslova, a više druženja i razonode. Na ovim temama osjetimo spokoj i ustaljeni mir, a s druge strane melankoliju što takav svijet pomalo nestaje ili se obnavlja, tek toliko da ne izčezne. Ovaj izvorni umjetnik ima svoj razvojni slikarski slijed u kojem je pročistio svoju paletu, a došao je, dugim radom i istraživanjem – do autentičnih rješenja u kojima ga prepoznajemo po "tkanju" struktura slike – minucioznom i karakterističnim detaljima – posebno lišća na biljnom ornatu u vatrometu kolorističnog ritma.

Zlatko vješto zapaža karakterističnosti figure i daje joj autonoman značaj u jednostavnosti crteža. Tako slike dobivaju narativan sklad u jedinstvu sadržaja i boje.

U novije vrijeme Zlatko Kolarek otkriva simbolične prizore, kojima – ono što je pojedinačno, želi pretvoriti u opće i univerzalno. To se osjeća u piktogramu signature, ptice s cvijetom, simboličnom kompozicijom i ritmom. Slikarsko nadahnuće, u naponu životne i stvaralačke snage – snažno motivira Zlatka Kolarek, ne samo u stvaranju prepoznatljivih djela svog izričaja, već i u stvaranju zbirke slikarskih i kiparskih djela poznatih umjetnika, koja će jednom naći mjesto u vlastitoj galeriji.

Tako možemo zaokružiti ulogu ovog umjetnika iz legendarnih Hlebina u svjetlu savjesnog djelatnika, uglednog domaćina i roditelja, slikara i kulturnog djelatnika.

PERO MARKIĆ, profesor lik. umjetnosti