O autoru PDF Print E-mail

Zlatko Kolarek za slikarskim stolomZlatko Kolarek rođen je 30. ožujka 1959. u Zagrebu, no odrastao i živi te stvara u Hlebinama.

Član je nekoliko slikarskih udruga (Udruga hlebinskih slikara i kipara naive, Hrvatsko društvo naivnih umjetnika (HDNU) u Zagrebu, Likovne sekcije "Podravka 72"...).

Uljem na staklu počeo je slikati 1972. god. (od 7. razreda Osnovne škole) pod snažnim utjecajem doajena naivne umjetnosti Ivana i Josipa Generalića. Uglavnom slika uljem na staklu i platnu, no vrlo rado koristi i druge podloge za stvaranje likovnih djela. Isto tako radi akvarele, crteže olovkom i tušem te akvarelira svoje grafike.

U svome atelijeru u Hlebinama slika kad god ima slobodnog vremena, a inače je zaposlen u Tvornici Dječje hrane i kremnih namaza u Podravci kao predradnik proizvodnje.

U Zlatkovoj galeriji u sklopu kuće uvijek se može razgledeti pedesetak slika (ulja na staklu i platnu).

Do sada je izlagao na mnogobrojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (više od 300 izložaba), a imao je i 20 samostalnih izložbi. Isto tako rado sudjeluje na likovnim kolonijama gdje slika u dobrotvorne i humanitarne svrhe.

Zlatko Kolarek usko surađuje sa dvije galerije izvan domovine i to:
- Gallery Vila Nana, Bled , Slovenia
- Gina Gallery of International Naive Art, Tel Aviv 63117,  Israel


Prof. Stanko Špoljarić piše:
"... u tragu Generalićeve poetike oblika jasnih obrisa razvija svoj slikarski svijet čuvajući i dalje morfologiju velikog majstora, no nalazeći prostora za vlastitu doživljajnost, odnosno stupanj stilizacije stvari. Svoju neraskidivu vezu s hlebinskom naivom potvrđuje i svojim motivima - to su Hlebine, život u tom selu.."

"... a svi ti motivi dobivaju specifični život i osebujan karakter zahvaljujući Kolarekovom osobnom viđenju svijeta i njegovim načinom slikanja koji su upravo čudesno usklađeni. Sva ta stabla, krošnje, lišće, cvijeće, raslinje, životinje, polja, staze i kuće svojom građom, anatomijom i oblicima pripadaju stvarnom slikarovom svijetu..." napisao je Ivan Haramija i dodaje:
"... Zlatkove slike slikane su gotovo svečanom mirnoćom koja odaje autora kao osobu koja je svim svojim bićem predana vlastitom slikarstvu. Suzdržanost u pokretu, boji i kompoziciji otkriva slikara koji mirnim koracima strpljivo, ali sigurno gradi svoj svijet. Sve te slike doimaju se poput oaze tihe, mirne i nenametljive sreće."

Milan Bešlić opisuje pak njegov likovni izraz sljedećim riječima:
"... Zlatko Kolarek bojom i preciznom linijom kista potvrđuje živu suvremenost naivnog izraza, ljepotu i svježinu hlebinskog slikarstva. Takoder, potvrđuje svoj vlastiti likovni izraz."

Josip Generalić je o Kolarekovom slikarskom opusu zapisao:
"... Zlatko Kolarek čvrst je i nezaobilazan segment hrvatske i svjetske naivne umjetnosti. U monografiji "Čudo hrvatske naive", vrhunskog kritičara hrvatske naive Josipa Depola, Zlatko je zastupljen slikom "U goricama". Svima je jasno koliko bi svjetska naivna umjetnost bila osakaćena bez naših naivnih umjetnika... Zlatko nije perfekcionista i ne treba to biti. Dovoljno ima tehničkog znanja da nam uvjerljivo kaže što želi da doživimo u njegovim slikama. U Zlatku Kolareku dobili smo kolegu s kojim se mi stariji možemo samo ponositi. I sa slikarom i sa čovjekom, jer je Zlatko jedan od onih koji poštuje legende naive. Nije se slučajno Zlatko Kolarek našao u monografiji "Čudo hrvatske naive". Svojim umjetničkim dometom zaslužio je tu propusnicu."